Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon in handen van Peter Salomons van Vakgarage JWS. Vakgarage JWS is al jaren actief in autobranche. Ze zijn aangesloten bij de landelijke formule Vakgarage. Sinds 1991 is Vakgarage de grootste zelfstandige formule in Nederland. Iedere Vakgarage is aangesloten bij de BOVAG en RDW erkend. Samen met 339 andere Vakgarages bieden zij een full-service aanbod aan alle automerken.

  • Wat is de core-business van jouw bedrijf? Wat is de afzetmarkt of het werkgebied lokaal/regionaal/nationaal/internationaal?

Vakgarage JWS is als universeel autobedrijf onderdeel van de mobiliteit branche. Wij bieden naast in- en verkoop van auto’s al het onderhoud dat auto’s nodig hebben. Tevens zijn wij als bedrijf opgeleid voor het onderhouden van elektrische voertuigen. Wij zijn een APK keuringslocatie en voeren als universeel autobedrijf onderhoud uit aan alle automerken.

  • Wanneer is het bedrijf opgericht en wat is de voorgeschiedenis? 

In 1988 heeft mijn vader JWS opgericht. Ik ben dan ook trots dat ik met mijn rol binnen het bedrijf, het bedrijf voort kan zetten als familie bedrijf. In de jaren tussen 1988 en 2022 heeft JWS een mooie groei mogen doormaken waardoor we meerdere malen hebben bijgebouwd en extra werkzaamheden hebben kunnen oppakken. Hierin hebben we altijd gewerkt met een fijn team maar is vooral de inzet en het harde werken van mijn ouders, Johan en Anneke Salomons, de grote drijfveer geweest. Zij hebben JWS gemaakt tot wat het is. Naast hard werken proberen we als bedrijf in ontwikkeling te blijven om zo goed mogelijk te kunnen blijven bieden wat we doen.

  • Als jouw bedrijf niet in Zeewolde is opgericht, waar dan en waarom ben je naar Zeewolde verhuisd en heeft dat gezorgd voor extra groei?

Vakgarage JWS is begonnen in Zeewolde en zit nog altijd op de vertrouwde plek waar we gestart zijn. Gelukkig hebben we hier de mogelijkheid gehad om uit te breiden tot de omvang die we inmiddels bereikt hebben.

  • Hoeveel mensen werken er in jouw bedrijf, incl. directie? Je werknemers zijn je kapitaal. Hoe gaat je daarmee om?

In de werkplaats werken wij met 4 monteurs en bieden wij altijd plaats aan 2 monteurs in opleiding. Verder hebben wij een receptionist die tevens aanspreekpunt is voor onze klanten. Ikzelf ben meewerkend op meerdere plekken binnen het bedrijf en werk momenteel ook graag mee in de werkplaats. Mijn beide ouders zijn gelukkig nog gezond en actief binnen de garage. Hoewel zij natuurlijk steeds meer van hun welverdiende vrijheid gaan genieten. We proberen goed voor onze werknemers te zorgen door een fijne werkplek te bieden maar ook de mogelijkheid tot ontwikkeling aan te bieden.

  • Wat is jouw achtergrond en waarom voor het ondernemen/deze tak van ondernemen gekozen?

Ik ben opgegroeid in de garage. Meer verbondenheid met het vak bestaat er bijna niet. Mijn zandbak stond in de hoek van de zaak en ik schommelde tussen de bruggen als peuter. Zodra ik kon werkte ik mee. Na de middelbare school deed ik autotechnicus en ontwikkelde ik me tot diagnose specialist. Na mijn opleidingen heb ik een aantal jaar als ZZP’er gewerkt in diverse technische bedrijven. Om te beslissen wat ik wilde met JWS leek even afstand nemen een gezonde keuze. Maar ik kwam terug, bij JWS ligt mij hart, ik wil dit bedrijf voorzetten.  

  • Hoe ziet jouw werkweek eruit.

Vakgarage JWS is 6 dagen per week open. En als we open zijn ben ik er. Dat is in de basis wel de realiteit. Momenteel werk ik vooral mee in de werkplaats, richt ik mij op diagnoses en neem ik een aansturende rol op mij. In de nabije toekomst is het mijn doel om mij meer en meer op de in- en verkoop te gaan richten. Natuurlijk gaat het werken ook na sluitingstijd wel eens door als ondernemer, soms moet er net even dat extra gebeuren en dan draai ik daar zelf mijn hand niet voor om.

  • Doen jullie ook aan MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Zo ja, wat. Zo nee, zijn er ideeën/plannen om dat te gaan doen.

Wij zetten ons in als leerbedrijf door monteurs in opleiding een praktijk plek te bieden.

  • Zeewolde staat elk jaar in de top drie van duurzaamste gemeenten en wil dubbelneutraal zijn. In hoeverre heeft jouw onderneming mogelijkheden om duurzaam te werken? In hoeverre doet je dat al en heb je wat dat betreft nog wensen of plannen? Medewerkers/pand/omgeving/ logistiek etc.(duurzaam in de breedste zin des woords: people, planet, profit).

Op dit moment wordt er gerealiseerd dat wij door middel van onze zonnepanelen, accupakket en brandstofcel zelfvoorzienend zijn als het gaat om stroom. Daarnaast zijn wij onderdeel van ‘groen gedaan’. Een initiatief dat staat voor reparatie, herstel en onderhoud op een duurzame manier.

  • Ben je ook buiten je bedrijf actief voor het bedrijfsleven (al dan niet in uw sector, bijvoorbeeld een branchevereniging, Bedrijfskring, werkgeversorganisatie). Als je buiten jouw bedrijf actief bent, waarom?

Als franchise van vakgarage participeren wij in het geheel dat vakgarage is. Hierbij horen ook samenwerkingen met opleiders. Daarnaast participeer ik zelf sinds dit jaar als technicus binnen het dakar team Coronel. Een plek waar ik met mijn kennis en kunde bijdraag maar zelf ook ervaringen opdoe. Laat ik zeggen dat hobby en werk hierin samenkomen. Ik kijk ernaar uit dit jaar de dakar mee te maken vanuit deze positie.

  • Hoe zie je de toekomst van je bedrijf? Waar staan jullie over x-jaar?

Ik ben mij ervan bewust dat er veel veranderingen, innovatie en elektrificatie aan komt in de komende jaren. Als bedrijf wil ik hierin graag blijven meedoen, blijven ontwikkelen en blijven leren. Hoe rap dit loopt en wat hier voor nodig is, is niet precies in te schatten. Voor nu werken we met een mooie club mensen op een fijne manier. Ik hoop dat op deze plek en vanuit deze positie nog lang te doen. Ik hoop hierbij het top team dat we opgebouwd hebben lang om mij heen te mogen hebben. En ik hoop hierbij de vele Zeewoldenaren die wij graag als klant zien, te blijven zien en mobiel te houden. En wie weet draag ik het stokje op een dag over aan een van mijn dochters.

  • Welk evenement van de Bedrijfskring zal niet snel voorbij laten gaan?
  • Ik heb eigenlijk (te) weinig ervaring met ‘de Bedrijfskring’, iets wat wellicht om verandering vraagt.
  • Wat zou je in de toekomst voor de Bedrijfskring willen betekenen?

Ik zou graag actiever participeren in de Bedrijfskring!