Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon in handen van Maybritt Larsen van Larsen & Buhl. Zij is sport en prestatie psychologe en dochter van Henk Larsen. Het bedrijf is opgericht in 1953, door G. G. Larsen, overgenomen door Henk Larsen in 1985 en in 2017 is het een bedrijf een fusie aangegaan met Buhl Fijnmetaalbewerking, sindsdien heeft het bedrijf de naam: Larsen & Buhl

‘Toen mijn vader het bedrijf in 2016 terugkocht, ging hij in een raptempo een fusie aan met Buhl Fijn metaalbewerking. Ik was aan het reizen in Zuid Oost Azië en toen ik terugkwam zei ik dat het mij een leuke uitdaging leek om de fusie te begeleiden. En van het één kwam het ander, inmiddels doe ik de HR & Marketing en ben ik bezig met het team om vanuit het geschreven businessplan, het bedrijf toekomstbestendig te maken.’

Wat is de core-business van jullie bedrijf? ‘Hoogwaardige productie van precisie-onderdelen voor de biotechnologie medisch, vliegtuig en semi-conductor industrie. Denk aan de bioreactoren in het lab, waar bijvoorbeeld de COVID-vaccins in getest worden. Maar ook onderdelen die nodig zijn voor brachy therapie en of de armleuningen & tafel frames in het vliegtuig.’

Kan je wat meer vertellen over jullie team? ‘Er werken 50 mensen in het bedrijf, mensen zijn zeker het kapitaal en daar zijn we zuinig op. We investeren in opleiding en training en de multi-inzetbaarheid, ook al is dat soms moeilijk haalbaar doordat er ook productie output moet zijn. Toch geven we mensen de ruimte en tijd om te leren en te ontwikkelen. Dat kan ook door het digitale leer platform Ozone wat is opgezet door de branche-organisatie: A&O metalektro, hierin kunnen we veel kennis vastleggen, zodat kennis op de lange termijn niet verloren gaat. Daarnaast is dit een goede tool om opleiding en training te stimuleren. In de toekomst zijn we ook bezig met gamification. Door middel van een spel laat je mensen ‘spelenderwijs’ leren en ontwikkelen, dat doen we in samenwerking met MAKE (OBM Midden Nederland). Daarnaast hebben we gemiddeld 3 – 5 BBL leerlingen in opleiding om te verjongen.’

Hoe ziet jouw werkweek eruit? ‘Heel divers en afwisselend, van het bespreken van de kwartaalcijfers op kwaliteit, finance en leverbetrouwbaarheid, het schrijven van een businessplan, RI& E, management review, nieuwsbrieven, bijwerken van verlofkaarten, overleggen met de diverse teams, tot aan het aanmaken van productie-orders. Doordat we niet een heel groot bedrijf zijn hebben veel mensen in de organisatie ook meerdere functies.’

Doen jullie ook aan Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam ondernemen? ’Jaarlijks zijn er snuffelstagiaires en stagiaires van diverse opleidingen: verspaningstechnologie, werktuigbouwkunde, instrument maker, constructiewerk. En werken wij samen met diverse scholen, zoals basisschool het Mozaïek met het lego league project, technasium voor diverse school opdrachten en opleidingsbedrijf metaal en de techniek academie voor de BBL leerlingen voor de verjonging van het bedrijf. Ook staan wij open voor maatschappelijke arbeidstrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een voorwaarde is wel dat ze visueel goed kunnen zien, omdat productie bij ons valt en staat met oog voor perfectie. Tot slot doen wij elk jaar mee aan het weekend van de wetenschap, om ervoor te zorgen dat jong & oud kennis maakt met de technologie van de hoogwaardige industrie. Wij hebben in 2020 zonnepanelen op het dak laten plaatsen door YOUEN, die overigens ook genomineerd is voor ondernemer van het jaar in 2021. Op die manier kunnen wij de machines die 24/7 produceren duurzamer van stroom voorzien.’

Hoe zie je de toekomst van jullie bedrijf en kan je iets vertellen over nieuwe ontwikkelingen? ‘In 2030 heeft Larsen & Buhl 80% van zijn processen geautomatiseerd in de industrie 4.0. Machines en producten zijn digitaal gekoppeld en communiceren met elkaar. In de cloud worden installaties virtueel afgebeeld en met digitale systemen verbonden. De productie kan via een smartphone of tablet worden bestuurd. Groei heeft plaats gevonden door ontwikkeling van de samenwerking tussen mens & machine, en daarmee vergroting van marges & winst. Larsen & Buhl blijft ontwikkelen. Een nieuwe ontwikkeling is het mobiele robotsysteem van Larsen en Buhl. Dit mobiele robotsysteem is een robot die bij verschillende machines ingezet kan worden. De robot staat op een mobiel platform, hierdoor kan het voor een CNC-machine gereden worden. Als het systeem in positie staat zet de robot materiaal in de machine, uit dit materiaal freest de machine een product. Als de machine klaar is haalt de robot het product uit de machine en verwisselt dit voor een nieuw stuk materiaal. Dit systeem geeft flexibiliteit in de productie van Larsen en Buhl. Daarnaast gaan we in 2021 een Larsen & Buhl serie vertonen op film om u meer inzicht te geven in het productieproces, de kwaliteit, de mens achter het product, de diversiteit aan producten en technieken en nog wel veel meer. De filmproductie is te volgen op onze website, onder het kopje nieuws en via onze linkedin pagina en instagram account: Larsen_Buhl.’

Ben je ook buiten je bedrijf actief voor het bedrijfsleven en ben je actief binnen de Bedrijfskring? ‘Ja wij zijn lid van de Bedrijfskring voor het netwerk in Zeewolde is het van belang om er te zijn voor elkaar. Daarnaast zijn wij aangesloten bij de CAO Metalektro, waar we het FME altijd om advies kunnen vragen en gebruik kunnen maken van de diensten van A&O Metalektro. Het evenement Ondernemer het Jaar zal ik niet snel aan me voorbij laten gaan, dat mochten wij worden in 2019. Nogmaals dank daarvoor.’