Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon in handen van Sietze & Doite Jager van Bakkerij De Toren. De bakkerij is bij opbouw van het dorp in 1986 gebouwd en gestart door Kees Kortleve. Sietze heeft van 1989 tot en met 2002 bij hem de kneepjes van het ambacht geleerd en sinds 2018 is de bakkerij van hem’

Doite Jager: ‘Sietze is ambachtsman en werkt puur vanuit passie. In 2002 is hij gaan werken bij een echte bakker in Barneveld. Sinds 2016 is hij weer terug op honk en nu is de bakkerij in de Torenstraat van ons. De achtergrond van mij ligt buiten het bakkersvak. Ik heb als fysisch geograaf ruim 16 jaar gewerkt als bodemadviseur en projectleider bij een commercieel adviesbureau. Toen Sietze in 2016 weer de stap terug naar Zeewolde deed, werd een jaar later gevraagd of wij de bakkerij niet wilden overnemen. Hij kan produceren wat hij wil, zei hij meteen, maar het moet ook verkocht worden. Daarvoor heeft hij mij nodig en zodoende heb ik mijn baan opgezegd. Met z’n tweeën zijn we dit avontuur aangegaan. Met heel veel plezier en succes!’

Kan je meer vertellen over de bakkerij en jullie team? ‘Onze core-business is het maken en verkopen van ambachtelijk brood- en banketproducten. Onze afzetmarkt is lokaal. Naast het leveren van producten vinden we kennisoverdracht belangrijk. Niet alleen als erkend leerbedrijf maar ook naar onze klanten en dorpsgenoten. Het initiatief om workshops te geven viel goed in de smaak. Echter mag nu weer even niet meer. In de winkel en achter de schermen werkt een betrokken team dagelijks aan het motto: robuust ambachtelijk & beleven! Een intrinsieke motivatie en betrokken houding vinden wij belangrijk. Meeste werknemers zijn parttimers, zo ongeveer 7 voor de winkel en 4 in de productie en we hebben aan aantal waardevolle vrijwilligers. Wij zelf zijn eigenlijk alle dagen in en om de bakkerij te vinden.’

Hoe ziet jouw werkweek eruit? ‘De werkweek van Sietze is een stabiel gegeven. Hij start al ’s nachts en later in de week aan eind van de avond met de broodproductie voor de dag erop. Zodra de verse broden uit de oven zijn, gaat hij door met de productie van koekjes, cakes, koeken en meer. Mijn werkweek is variabel maar start doordeweeks steevast met ontbijten met de kinderen in de bakkerij, deze naar school brengen en bezorgen. Wat op dat moment prioriteit heeft, pak ik daarna op en dat varieert van inpakken tot huiselijke, PR- of HR- en administratieve taken maar ook schoonmaakwerk.’

Waar halen jullie je inspiratie voor producten vandaan? ‘Ik heb 4 jaar in Duitsland gewoond en gestudeerd en heb daarbij ook kennis gemaakt met het Duitse brood en banket. De invloed hiervan en vanuit die vriendengroep zie je terugkomen bij de keuze van onze producten zoals bijvoorbeeld de kersenkruimelkoek (Streuselkuchen). Sietze wordt daarentegen ook geïnspireerd door internationale invloeden binnen de bakkerij zoals onze winkeldame uit Estland die ons het typisch kerstbrood van daar liet zien. Sietze geniet er vervolgens enorm van om dit buitenlandse product te maken en ons allen hiermee te verrassen (kringelbrood). Maar in principe werken wij primair lokaal.’

Wat doen jullie aan MVO en duurzaam ondernemen? ‘We staan open voor stagiaires. We vinden kennisoverdracht en werkervaring opdoen erg belangrijk. Op woensdag leveren we brood dat over is vanuit de winkel aan de voedselbank en op zaterdag komt de kerk voor de arme kant van Zeewolde restanten oppikken. Net als het ondersteunen van lokale initiatieven en samenwerkingsverbanden met andere ondernemers (picknickmand, brood van lokaal graan). Onze duurzaamheid zit hem met name in hoe wij met mensen omgaan. Wij houden van open en duurzame relaties. Door onze grondstoffen bij een coöperatie af te nemen proberen we de leveringen aan de bakkerij te beperken tot een minimum. Verder houden wij niet van het gebruik van veel verpakkingen. We proberen onze producten sober maar doeltreffend te verpakken. Waar we een schuifje weg kunnen laten en het product ook zo mooi oogt in de verpakking, kiezen we voor de eenvoudigste weg. Het product is onze boodschap niet de verpakking.’

Hoe zie je de toekomst van jullie bedrijf? ‘Over 2 jaar bestaan we 5 jaar, dan hopen we dat ook het pand van ons is. Nog een hele klus om als startende ondernemer dit voor elkaar te krijgen. We zijn goed op weg en vertrouwen erop dat dit lukt. En dan over 7 jaar bestaan we 10 jaar. Gezien onze huidige groei, het productaanbod, de kwaliteit, de reacties van de klanten, de sfeer in het team en het plezier dat wij in ons werk hebben, zijn we dan qua ambacht en leerplek niet weg te denken.’

Nog even over de Bedrijfskring? ‘Wij zijn geen vergadertijgers of geschikt voor bestuurs- of werkgroep taken. Daarvoor hoor ik nu eenmaal te slecht. Een klankboard vormen voor eventuele strategisch stappen binnen de kring daar kan ik wel bij helpen. Of mochten er concrete verzoeken liggen dan helpen we graag een handje. Vragen staat vrij. Naar bedrijfsbezoeken kijken we altijd uit. Het verbreedt je blik altijd, inspireert en legt sterke verbindingen waar goede samenwerkingen uit voortkomen.’

Is er nog iets dat je kwijt wilt? ‘Wij zijn voorstander van het voortzetten van de BIZ-regeling, echter de stemming voor de nieuwe termijn is verplaatst. Voor dit overbruggingsjaar krijgen we gelukkig een extra donatie vanuit de gemeente. Verder hoopt men op een vrijwillige bijdrage van (centrum)ondernemers die hun hoofd boven water wisten te houden afgelopen periode. Zodat gezamenlijk activiteiten zoals evenementen dadelijk wel hun doorgang kunnen vinden. Op onze bijdrage kunnen ze rekenen.’