Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon in handen van Erica Schagen van Philagilde. Ze werkt al ruim 20 jaar bij Stichting Philadelphia. Ongeveer elke 7 jaar wat anders binnen de organisatie. Nu op het op het dagcentrum.

‘Het ondernemen en netwerken past mij goed. Ben graag samen met anderen op zoek naar kansen en mogelijkheden. En kan er ook mijn creativiteit in kwijt.’

Wat doet Philagilde en wie werken er? ‘Philagilde is voortgezet vanuit de Driemaster op het Schepenveld. De driemaster was ook een onderdeel van Philadelphia. Vanaf 1995 heten we Philagilde en zitten we op het Gildenveld. Dit jaar 25 jaar dus. Wij bieden dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking en aan mensen die op een andere manier een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We bieden een zinvolle dag aan onze deelnemers die uit de regio komen. Zeewolde, Nijkerk, Lelystad en Almere. Dit doen we met name op onze locatie op het Gildenveld, maar ook via vrijwilligers detachering in het dorp bij verschillende bedrijven en organisaties. Op Philagilde werken 7 vaste medewerkers en 3 vaste invalmedewerkers. Wij werken samen met een fysiotherapeut, gedragsdeskundige, diëtiste en een beweegagoog. De lijnen zijn heel kort en daardoor ontstaat er een prima samenwerking. Landelijke werken er bij Philadelphia ongeveer 6300 mensen.’

Hoe ziet haar werkweek eruit? ‘We zijn elke werkdag open. Naast het begeleiden van onze deelnemers steken we ook tijd in hun ontwikkeling en proberen we met het netwerk het beste uit ze te halen. Dat doen we dus niet alleen maar met elkaar. Met andere collega’s maar ook met de verwanten van onze deelnemers. We zoeken ook graag de samenwerking met andere bedrijven om onze deelnemers aan het werk te houden. We organiseren evenementen voor onze deelnemers zoals de Philafair, 2 keer per jaar. De landelijke prokkelweek. We doen mee aan sportevenementen.’

Doet Philagilde aan MVO en duurzaamheid? ‘We doen zeker mee om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Bedrijven werken met ons samen zodat we onze deelnemers een zinvolle dag kunnen bieden. Maar we proberen onze deelnemers ook te stimuleren om ook van betekenis te zijn in de maatschappij. Zo zetten zij zich weer in bij bijvoorbeeld de atletiekvereniging. Dit doen we volgens ons project “talent op z’n plek”. Duurzaamheid doen we samen met onze verhuurder. Op dit moment wordt bijvoorbeeld onze verlichting vervangen door ledverlichting. Maar we werken ook met koolzaadwas i.p.v. paraffinewas in onze kaarsenmakerij. Deze koolzaadwas is puur natuur en geen afvalstof van aardolie.’

Hoe zie je de toekomst van Philagilde? ‘Over een paar jaar hoop ik dat we nog meer deelnemers via ‘talent op zijn plek’ hebben gedetacheerd naar een omgeving waarin ze meer meedoen in de maatschappij. Maar ik hoop ook dat we meer werk op onze locatie kunnen gaan doen voor verschillende bedrijven. Voor onze deelnemers die erbij gebaat zijn om binnen de veilige en voorspelbare muren van onze locatie te blijven is dat heel fijn. En dat er een grotere afzetmarkt komt voor onze kaarsen.’

Welk Bedrijfskring evenement zou je niet snel voorbij laten gaan? ‘We moeten er nog even inkomen, we zijn net lid geworden dus dat weten we nog niet.’Wat wil je verder nog kwijt? ‘We nodigen bedrijven graag uit voor gesprek en rondleiding om te kijken wat we kunnen betekenen voor elkaar. We zijn altijd op zoek naar inpak werk of klein arbeidsmatig werk wat op onze locatie kan worden uitgevoerd.’