Skip to main content

De ondernemersmicrofoon laat in de maand maart het licht schijnen op Ronald Guliker van Quality AV. Er zit muziek in het bedrijf van Ronald, Quality AV. En dat niet alleen, naast Audio versterking verzorgt het bedrijf daarbij nog licht en video. En desgewenst kun je ook nog de “special effects” laten verzorgen. Denk hierbij aan vuurwerk…

‘Jawel, vuurwerk, dankzij mijn Pyro diploma mag ik legaal het hele jaar door met vuurwerk spelen in combinatie met confetti, vlammen en CO2 spuiters tijdens concerten. De afzetmarkt is in principe heel Nederland, maar in de praktijk komen veel opdrachten uit de regio.

Ik was als kind al druk in de weer met muziek en techniek. Met “echte” zenders speelde ik Radiopiraatje en had de eerste “drive-in show” van Zeewolde. De speakers en lampenbakken maakte ik toen al zelf. Later werkte ik als DJ en licht- en geluidstechnicus bij De Eemhof.

Wanneer is het bedrijf opgericht en wat is de voorgeschiedenis? ‘Na een paar jaar ervaring te hebben opgedaan in de IT, heb ik een jaar of 7 bij het oude “The Harbour Congress and Event center” als huistechnicus gewerkt. In de tussentijd samen met een paar vrienden de huidige Lokale Omroep Zeewolde opgericht. Nadat The Harbour failliet ging werd ik “overgenomen” door de nieuwe eigenaren, maar die hadden een andere kijk op theatertechniek dan ik en ben toen voor mezelf begonnen. Dat was in 2006, dacht ik. Overigens ben ik nog steeds de “huistechnicus” van het huidige The Lux theater, daar loop ik inmiddels wel alweer een jaar of 20 rond.’

Wat heeft gezorgd voor de groei? ‘Aangezien het dorp niet zo groot is moet ik het ook buiten het dorp opzoeken. In Zeewolde verzorgen wij veel activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas, De Nacht van Zeewolde, Koningsdag en -avond, De Havendagen, alle grotere evenementen in The Lux, waar ik een hele prettige samenwerking mee heb (dank je wel Tim!) zoals alle theatervoorstellingen aldaar. Verder het Beach Festival, Sportmanifestatie, Pinkendag, Cultuurdag etc., maar ook heel veel kleinere opdrachten, zoals een bedrijf dat even een projector en scherm nodig heeft en zichzelf goed verstaanbaar wil maken. Of een school die een nieuwe geluidsinstallatie wil hebben. De Panta Rhei bijvoorbeeld, die hadden speakertjes die het vaker niet dan wel deden. Nu hebben ze een supermooie vaste installatie, waar zelfs de kinderen mee overweg kunnen!’

Hoeveel mensen werken er in jouw bedrijf? ‘Ik ben zelfstandig ondernemer, heb dus geen personeel in dienst, maar wel een aantal goede jongens om me heen waar ik aanspraak op kan doen om me te helpen bij de grotere klussen.’

Waarom heb je voor deze tak van ondernemen gekozen? ‘Zoals eerder vermeld, ik heb altijd al passie gehad voor muziek, al kan ik geen noot lezen of instrument bespelen, in combinatie met de techniek erachter. Zelf hoef ik niet zo nodig in de spotlight te staan, of anders, ik ben niet zo´n prater, ik zorg liever dat iemand anders goed verstaanbaar is…. (Aangezien mijn hart meer bij geluid dan licht ligt).’

Hoe ziet jouw werkweek eruit? ‘Ik ren van hot naar her, weet eigenlijk nooit welke dag het is, heb geen last van zomer/wintertijd omschakelingen, want de ene keer kom ik om 05:00 pas thuis en een andere keer moet ik om 06:00 op een locatie zijn, maar het kan ook zo maar zijn dat ik om 20:00 uur pas begin. In ieder geval heb ik geen 9-5 baan, en zeker niet qua uren, mijn gemiddelde werkdag is meer dan 12 uur.’

In hoeverre doe je aan duurzaam ondernemen? ‘We werken met energiezuinige apparatuur. De meeste lampen die ik nog heb zijn inmiddels in LED uitgevoerd, maar ik moet in een dieselbus blijven rijden, aangezien er geen alternatief is in dit formaat wat dan ook nog iets van betaalbaar is en kilometers kan maken (!). Wat dat betreft geloof ik niet in elektrisch rijden, ik geloof meer in Waterstof wagens en daar zijn wel bussen en vrachtwagens mee uitgerust, alleen tanken dat kan in Groningen en Rotterdam even uit mijn hoofd, in ieder geval niet in Zeewolde, helaas. Dus wat dat betreft dan de gemeente Zeewolde nog wat winnen. Zet een H2O pomp in dit dorp, dan kunnen de mensen tussen Rotterdam en Groningen ook nog tanken. Het pand waar ik een deel van huur, heeft een heel dak vol met zonnepanelen, dus wat dat betreft gaat het goed.‘

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf? ‘Positief, Het gaat allemaal lekker, maar kan altijd beter natuurlijk. Tot nu toe heb ik amper reclame gemaakt voor het bedrijf, wellicht dat ik dit jaar daar eens mee ga beginnen, zodat meer bedrijven mij weten te vinden als ze iets van audiovisuele middelen nodig hebben, zowel in huur als koop.’

Open vraag: Is er nog iets dat je kwijt wilt? ‘Ik investeer continue in nieuw materieel, zodat ik lekker “bij” blijf. Dat is een keuze, niet de goedkoopste, maar ik vind het erg belangrijk om kwaliteit te kunnen (blijven) leveren. In samenwerking met mijn leveranciers kunnen we tegenwoordig ook ‘beamsteering’ aanbieden. Heel technisch verhaal, wil ik met alle liefde best eens gaan uitleggen en laten horen, maar het komt erop neer dat we geluid kunnen “sturen”. Klein voorbeeldje; bij een “normale” speaker gaat het geluid naar voren, maar ketst het ook tegen een plafond aan. Ik kan met behulp van speciale speakers het geluid zó richten dat de reflecties veel minder zijn, en de spraakverstaanbaarheid een heel stuk omhoog gaat. Bij baskasten idem dito, meestal is het basgeluid achter een speaker net zo hard als ervoor, door bepaalde opstellingen kunnen wij het aan de achterkant van een podium een heel stuk stiller krijgen als ervoor. Dit is iets wat we bijvoorbeeld bij het Beach Festival doen. We zetten de podia zo neer dat de achterkant richting de huizen staan en maken dan de achterkant stiller. Dit kan ook bij indoor installaties, zoals sporthallen en zelfs op nog kleinere evenementen.’

Welk evenement van de Bedrijfskring zal je niet snel voorbij laten gaan? ‘De Ondernemer van het Jaar verkiezing, ik doe daar tenslotte de techniek voor.’

Wat zou je in de toekomst voor de Bedrijfskring willen betekenen? ‘In ieder geval de audiovisuele techniek blijven doen.’