Skip to main content

Ik heb weer wat afgewandeld tijdens mijn vakantie, heerlijk! Tijdens het bergwandelen bedacht ik me hoe deze activiteit als metafoor kan dienen voor persoonlijke ontwikkeling. Er zijn van allerlei overeenkomsten te bedenken.

Bergwandelen

Bergwandelen is zwaar en in een bepaald opzicht eenzaam. Je stelt jezelf regelmatig de vraag: waarom doe ik dit? Het is soms niet zonder risico, langs randen en steenlawines. Halverwege de rit omkeren is geen optie, en stoppen al helemaal niet. Eenmaal het besluit genomen, is er geen weg terug. Af en toe kijk je op naar waar je naar onderweg bent. Voor de rest van de tijd is het kijken naar je volgende stap vooruit. Je komt ‘al doende’ verder. Het is voortdurend speuren naar kansen en mogelijkheden die je helpen, die mooie platte steen om op te stappen, het touw om even vast te houden.

En ja, uiteindelijk bezweet en wel de top, je doel bereiken, voelt super.

Bergwandelen en persoonlijk ontwikkelen

Ik zie een parellel met persoonlijke ontwikkeling. Ook persoonlijk ontwikkelen is zwaar. Je voelt dat je ergens ‘doorheen’ moet, een hobbel hebt te nemen. Ook dit proces is in een bepaald opzicht eenzaam.

Persoonlijk ontwikkelen is ook niet zonder risico, er kunnen consequenties aan zitten. Bijvoorbeeld erkennen dat je niet langer in je huidige werk of organisatie past. Of dat je voelt dat je qua (samenwerking) partner nieuwe keuzes moet/wilt maken.

Ook in persoonlijke ontwikkeling is er geen weg meer terug als je eenmaal een besluit hebt genomen. Dit besluit gaat dan altijd over kiezen voor jezelf. Het gaat ook altijd over je anders gedragen dan je tot dan toe hebt gedaan. En ook, dat je dit nieuwe gedrag ontzettend spannend vindt om te doen.

Af en toe denk je aan waar je naar onderweg wilt. (Hier zit je waarom, hoger doel, hou vast!) Je wilt je vrij voelen, gelukkig zijn, kiezen voor wat voor jou goed voelt en belangrijk is. Het is daarbij kijken naar wat je eerste stap(je) kan zijn om vooruit te komen. ‘Nee’ leren zeggen, stoppen met iets wat al langere tijd niet goed voelt, feedback geven aan iemand, uitspreken waar je behoefte aan hebt, ….. (vul maar in). Ook hierin kom je ‘al doende’ verder.

Tja, en bij persoonlijk ontwikkelen vergeten we nog wel eens om hulp te vragen. We speuren soms te weinig naar kansen en mogelijkheden die ons vooruit helpen. Vinden vaak of hebben het idee dat we het alleen moeten doen. Of alleen moeten kunnen. Negeren de opstap of een uitgeworpen touw. Terwijl hulp in dit geval vaak zo belangrijk is om dichter bij je hoger doel te komen en het euforische gevoel van vooruitgang, ontwikkeling te ervaren.

Wat brandt je vooruit?

Bij bergwandelen brandt de zon je vooruit. Tenminste…, als je zoals ik in de zomervakantie wandelt. Als ik blijf staan, kom ik niet meer bij de tent. Mijn water raakt op. Er is dus een noodzaak om te bewegen, stappen te blijven zetten, letterlijk.

Hoe zit dat bij persoonlijk ontwikkelen? Hier brandt pijn of verlangen je vooruit. De (psychische) pijn van je ongelukkig voelen of het verlangen om je meer gelukkig te voelen en er meer uit te halen. Uit jezelf, je werk en uit het leven. Soms moet dit jammer genoeg eerst hoog oplopen, voordat we vooruit te branden zijn een stap te zetten en de consequenties te dragen. Ik weet er alles van. De noodzaak is er daarom niet minder om. Want stoppen met je persoonlijk ontwikkelen, leidt de weg in naar een verzuurd en ontevreden bestaan met allerlei ongemakken.

Dit maakt persoonlijk ontwikkelen misschien nog wel het meest zwaar van beide activiteiten en tegelijkertijd het allerbelangrijkst om stappen in te willen blijven zetten.

Waar wringt het bij jou?

Je voelt het als je (weer) een stap hebt te maken. Dan wringt het namelijk ergens. Je voelt dat je al te lang bent blijven staan tijdens je wandeling. De zon brandt, je water raakt op en je pijn of verlangen om te gaan bewegen neemt toe. Waar wringt het bij jou momenteel? Waar gaat je ‘knel’ over? Kun je dit woorden geven en concreet maken in een doel waar je naar onderweg wilt?

Hulp accepteren? In dit proces van persoonlijke ontwikkeling en zelfwording help ik je graag. Ik help je zicht te krijgen op je volgende stap(je) vooruit. Mijn toegeworpen touw accepteren? Boek een gratis inspiratiesessie. Mijn intakevragen helpen je om een eerste verkenning te doen. Tijdens onze sessie geef ik je zeker twee tips die je vooruit helpen.

Tot gauw!

Reina Janssen is loopbaancoach en auteur van Spring! Naar werken in verbinding met jezelf. Zij verzorgt individuele coaching, workshops en lezingen over werkgeluk. ‘Je ervaren zingeving in werk heeft alles te maken met je eigen persoonlijke ontwikkeling.’

Meer informatie op de website van Reina Janssen