Skip to main content

Sinds ruim een maand ligt de hele wereld op zijn kop, staan principes scherp tegen over elkaar, staan ideologieën haaks op elkaar en worden dreigementen, die er eigenlijk altijd zijn geweest, nog eens hard en duidelijk op tafel gegooid.

Hoewel ik me gevoelsmatig op glad ijs ga bevinden, zie ik hierin de mensheid op en top.   Dingen die we eigenlijk wel weten laten we toch wel op een beloop om allerlei redenen.  Bijvoorbeeld omdat het “een ver van mijn bed show is”, of “het is toch al jaren goed gegaan” of “wat moet een inbreker nu bij mij zoeken/vinden”.

Het resultaat van deze menselijke eigenschap kan ervoor zorgen dat de wereld opeens op zijn kop staat omdat een honkbalknuppel plots van voren keihard inslaat.  Dat zien we nu weer in het mondiale “toneel”.  En kan en zal zeker ook in onze eigen micro omgeving gebeuren.

De dreigingen in de IT wereld zijn duidelijk op mondiaal gebied, en nu met de invasie van Rusland wordt dat nog duidelijker en intenser.  Onze nationale Cyber strijders hebben het heel druk en worden bijgestaan door commerciële partijen.  Op ons eigen micro niveau is afgelopen week openbaar gemaakt dat er vele huis, tuin & keuken routers al geïnfecteerd zijn.  Een infectie die succesvol kon gebeuren om dat de routers niet up to date ware.

In de basis moet iedere onderneming de volgende zaken goed op orde hebben:

  • Backup, backup, backup.  Op locatie en een copy op een andere locatie;
  • Update computers, software, printers, camera’s, switches, routers, sonos en alle andere apparaten die aan uw netwerk zijn gekoppeld;
  • Beter nog, zorg dat uw netwerk is gesegmenteerd zodat alle camera’s in een eigen netwerk zitten met hele specifieke toegangsregels.  Zo ook de computers, de printers, etc;
  • Iedere omgeving die 2FA ondersteunt, gebruik het!
  • Gebruik liever lange, lange wachtwoorden met een combinatie van woorden dan een kortere ingewikkelde combinatie.
  • Breng in kaart wie toegang heeft tot welk systeem;
  • Breng in kaart welke systemen direct te benaderen zijn vanaf het internet;
  • Last but not least: gebruik goede beveiligingssoftware
  • Oh, en… backup, backup, backup

Houd je eigen micro-omgeving veilig.