Skip to main content

Vele ondernemers gaan hier blindelings vanuit: “Als ik mijn data opsla in de Cloud bij Microsoft/Google/Apple, zijn mijn data veilig en is er een back-up”.

Maar niets is minder waar!  Microsoft, Google, Apple hebben nergens een statement staan dat zij een back-up maken van je data.  Deze bedrijven geven juist aan dat “men zelf een back-up moet maken”.  De enige verantwoordelijkheid ligt bij de beschikbare ruimte en functionaliteit en niet wat wij ermee maken en er opslaan.  Zorg er dus voor dat er altijd een back-up gemaakt wordt van alle gegevens: email, bestanden, contacten, agenda, etc.

Het allerbelangrijkste is: beter iets dan helemaal niets.  Dus handmatig af en toe een copy maken is altijd beter dan geloven in sprookjes dat “in de Cloud alles geregeld is”.  Cloud is niets meer of minder dan de computer van iemand anders waar je geen enkele controle over hebt.  Alleen dat is al een discussie waard om intern eens een goed gesprek te hebben of “alles in de Cloud” wel zo goed is voor (de continuïteit van) de onderneming.

In het handmatig maken van een back-up, is de gebruiker/mens altijd de zwakste schakel.  De frequentie is daarin vooral het struikelblok.  Dus automatiseren die back-up!  Daar zijn legio mogelijkheden voor.

In IT-land praten we altijd over 3-2-1 wanneer we over back-ups praten: 3 kopietjes van iets op twee verschillende locaties opslaan waarvan er 1 in een ander pand, plaats of zelfs land. Dat klinkt wellicht als veel, maar neem maar aan dat er nog nooit iemand is geweest die na een herstel situatie zei ”Ik heb er spijt van dat ik te veel back-ups heb gemaakt”.  

“Oh had ik maar (frequenter) back-ups gemaakt” scoort in deze de 100%.  Back-up maken is de manier om herstel na een incident te waarborgen. Incidenten van binnen de organisatie (denk aan per ongeluk verwijderd, hardware falen van computers of harde schijven, sabotage) en van buiten de organisatie (hackers, Ransomware, Cloud-provider, programma fouten).

Cyber-security is 24/7/365 belangrijk. En het maken van een back-up is daar een wezenlijk en noodzakelijk onderdeel van.  En daarom is het maken van back-up zo belangrijk; 24/7/365 op de 3-2-1 manier.

PS: het maken van een back-up is pas veilig als ook het herstellen met regelmaat getest wordt…