Skip to main content
Vecozuivel‘Vecozuivel gebouwd op de toekomst’
Op de melkveeboerderij Vicariënerf in Leusden, stond in 1998 de wieg van Vecozuivel (Vicariënerf Ecologische zuivel). Daar werd vooral melk geleverd aan plaatselijke afnemers. De biologische zuivel van de broers Alexander en Jaco van Rouwendaal kwam terecht bij een supermarkt in Woudenberg. Toen begon het balletje goed te rollen. In 2003 werd het bedrijf benadert door de Superunie (een inkoopcombinatie van 15 supermarkten) om honderden supermarkten te voorzien van biologische zuivel. Het doel van de broers: een vertrouwensrelatie opbouwen met de klanten door een goed product te leveren voor een goede prijs onder goede condities. Dat lukte prima. In 2006 werden Albert Heijn en Hema afnemers. De boerderij werd steeds een stukje uitgebreid, tot de rek eruit was. Met 25 vrachtwagenbewegingen per dag werd het voor een boerenlocatie wat veel. De productie steeg van een miljoen liter per jaar in 2003 naar 26 miljoen liter in 2008. In dat jaar werd de eerste paal geslagen in Zeewolde.
De fabriek is gebouwd met de modernste technieken. In het bedrijf wordt groene stroom gebruikt en er is een geavanceerd afvalwaterbeheersingssysteem.Een jaar later werd er geproduceerd. Vecozuivel was het eerste bedrijf op de gloednieuwe uitbreiding van het Trekkersveld. ‘De kracht van Vecozuivel’, vertelt Operations Manager Evert Visser, ‘is dat we nog steeds dichtbij de klant staan en heel goed luisteren. We zijn niet supergroot, waardoor we ook kleine volumes aankunnen.’ Alexander, door Visser een Willie Wortel genoemd, ontwerpt nieuwe maar ook kwalitatievere en effectievere productielijnen. Controller Nico de Groot: ‘Wij kunnen snel schakelen. Als een klant in plaats van de standaard 500ml verpakkingen wil met 400ml, moeten de machines omgebouwd en aangepast worden. Als een leverancier zegt dat dat niet kan, zegt Alexander altijd: ‘Alles kan’. Zijn stopwoorden.’De fabriek wordt bezet door 85 fte’s. Het gros van het personeel komt uit Flevoland dan wel Zeewolde. Momenteel verlaat per jaar 80 tot 90 miljoen liter zuivel de fabriek. De zuivel wordt geleverd aan alle gerenommeerde supermarkten. De ‘gangbare’ zuivel wordt als private label geleverd; de supermarkt zet de yoghurt, melk, karnemelk, boter en drinkontbijt onder haar eigen naam in de schappen. Ook de horeca wordt bediend middels groothandels als de Sligro. Dertig procent van alle productie is biologisch. De rest is ‘gangbaar’. Vecozuivel wil wel meer biologisch leveren, maar, zegt Visser ‘de klant is leidend’.
Om de kwaliteit te borgen, wordt in het eigen lab de kwaliteitscontrole gedaan. Visser: ‘Wij hopen met de mensen die we nu hebben het 25-jarig jubileum te vieren. Wij willen aan onze mensen het Vecozuivel-gevoel overdragen. Dat lijkt te lukken: het personeel richtte recent een personeelsvereniging op. Mensen aan het bedrijf binden gebeurt door hen te informeren. Als landelijk opererend bedrijf doet Vecozuivel weinig in Zeewolde zelf, maar levert wel de tankwagens met warm water om de koeien op Pinkendag schoon te maken en om de kunstijsbaan af te spuiten.De broers Van Rouwendaal hebben op de groei gekocht. In de toekomst kan het bebouwde oppervlak van nu 5000 vierkante meter, verdubbelen.