Skip to main content
Arendonk.2‘Polderpioniers met boerenbloed’
Van Arendonk mechanisatie verkoopt, onderhoudt en repareert trekkers en landbouwmachines. Met hoogwaardige techniek levert het bedrijf een bijdrage aan de ontwikkeling van de vooraanstaande rol van de agrarische sector in Flevoland. GPS, Global Positioning System, is een manier om te navigeren met behulp van satellieten. ‘We zijn voorloper op dit gebied’, zegt bedrijfsleider Menko Oosterhuis trots.
De hoogwaardige techniek maakt het bijvoorbeeld mogelijk om mechanisch te schoffelen op een afstand van één centimeter van een plant. Deze techniek wordt met name in de biologische landbouw gebruikt, daar vóór werd handmatig gewerkt. ‘Wij hebben de ontwikkeling van de biologische landbouw, toch al vooruitstrevend en grootschalig in Zeewolde, vooruit geholpen.’ Daarmee levert Van Arendonk een wezenlijke bijdrage aan een duurzame samenleving. ‘We helpen onze klanten, de agrariërs in Flevoland, graag verder. Wij zijn innovatief en denken mee.’
ArendonkMenko Oosterhuis en Marian van Arendonk, eigenaar van Van Arendonk Mechanisatie, zijn verrast en vereerd met de nominatie voor Ondernemer van het Jaar. ‘De nominatie is een verdienste van ons allen. Zonder goed personeel zijn we niets. Ons team is het visitekaartje van het bedrijf’, zegt Marian van Arendonk. Zij is het bedrijf met haar man René begonnen. Zijn ambitie, als zoon van een echte polderpionier, was om te helpen de polder groot te maken. Samen met zijn voorkeur voor techniek, lag de oprichting van een landbouwmechanisatiebedrijf voor de hand. René werkte als verkoper en later bedrijfsleider bij de vestiging Dronten van Cebeco (een coöperatie die de boeren van mechanisatie voorzag). Toen de Cebeco-vestiging in Zeewolde in 1992 geprivatiseerd werd, namen hij en Marian het oudste bedrijf op het Trekkersveld over. Vijf jaar later volgde ook de Cebeco-vestiging in Dronten. In 2003 werd ook Mechanisatiebedrijf Naaktgeboren in Tollebeek overgenomen. Dat bedrijf werkt echter onder de eigen naam. Marian: ‘Met drie bedrijven zijn we in heel Flevoland vertegenwoordigd, en is de continuïteit is geborgd.’
René van Arendonk was de spreekwoordelijke kapitein op het schip. Hij overleed onverwachts in 2011. Marian heeft ondanks dit grote verlies de veerkracht en de kracht opgebracht om – gesteund door haar team – door te gaan met drie bedrijven (en drie pubers). Naar de toekomst kijkend ziet Van Arendonk volop kansen: de agrarische sector in Flevoland is de modernste in de wereld, daar blijft een plaats voor ons als toeleverancier. Maar we kijken ook verder dan de provinciegrenzen. Daarnaast gaan we onze afzetmarkt verbreden op gebied van groenvoorziening, de aannemerij en op industrieel gebied. Van Arendonk is betrokken bij het dorp en werkt mee aan agrarische evenementen als Boer zoekt Burger en Zeewolde bij de Pinken, en sponsort een zaalvoetbalteam. Marian: ‘Ook stimuleren we het personeel om zich te ontwikkelen. Dat is goed voor hen en voor het bedrijf.