Onderwijs Inkoop Groep bespaart scholen geld ( door Max Wolters)
De Onderwijs Inkoop Groep helpt basisscholen beter in te kopen. Professionele inkoop kan de uitgaven flink drukken. ‘Een gemiddelde besparing per school tussen de 8.000 en de 15.000 euro is haalbaar’, zegt Michiel Koelewijn, één van de drie oprichters/directeuren.
‘Niemand zegt hier nee tegen’. In Nederland zijn 7500 basisscholen. De Onderwijs Inkoop Groep verzorgt nu de inkoop voor 400 scholen. Binnen drie tot vijf jaar moet dat uitgegroeid zijn tot 2200 scholen. Na de basisscholen richt de OIG zich op middelbare scholen.
De besparing is afhankelijk van wat scholen laten doorlichten. De OIG biedt haar diensten onder andere aan op gebied van schoolmaterialen, schoonmaak en sanitair, automatisering, kopieerapparatuur, beveiliging, bedrijfs-, brand- en arbohulpverlening en afval. Momenteel wordt ook een aanbestedende dienst opgezet. De OIG is ook bezig met energiebeheer en hoopt scholen energieneutraal te maken door de inzet van zonnepanelen.
Er wordt gewerkt met no cure-no pay. Koelewijn: ‘ Dat systeem hebben we opgezet omdat er nogal wat koudwatervrees was. Schoolbesturen hebben veel te maken gehad met consultants die ze van alles en nog wat beloofden. Die vrees is weggenomen door onze open en transparante manier van werken en door de samenwerking met de in onderwijsland zeer belangrijke PO-raad (primair onderwijs). De PO-raad zei: ‘Jullie doen waar onze leden naar vragen’. De bijna standaardreactie is: ‘Het is verbazend om te zien hoeveel we kunnen besparen’. Voor basisscholen, landelijk zit meer dan 60 procent in de rode cijfers, een uitkomst. De OIG zelf vraagt voor haar diensten een percentage van het bespaarde bedrag in het eerste jaar. ‘Het is een tijdrovende klus’, zegt Koelewijn. ‘Wij nemen daarmee dus wel een risico. We doen geen koude inkoop, we zetten niet het mes op tafel. Als je het onderste uit de kan wilt hebben, maak je zaken kapot en gaat de kwaliteit bij de leveranciers ook omlaag’.
De OIG doet ook graag zaken met regionale leveranciers. Michiel Koelewijn is specialist in inkopen, beide andere oprichters, Dick Goedhart en Justin Novák komen uit het onderwijs en zijn gedetacheerd directeur geweest op meerdere basisscholen. Het idee voor de OIG ontstond eind 2010. In mei 2011 is het bedrijf gestart en verhuisde al snel naar een pand op het Gildenveld.
Een deel van de winst van de OIG gaat naar een school in Ghana, nabij de hoofdstad. ‘Wij vinden het belangrijk te investeren in onderwijs in landen waar onderwijs niet de gewoonste zaak van de wereld is’. Ook de leveranciers worden bij dit project betrokken.