Skip to main content

morssinkhof

Gerecyclede PET-fles komt uit Zeewolde (door Max Wolters)

Morssinkhof Plastics – een onderdeel van Morssinkhof Rymoplast – produceert herwonnen grondstoffen.

Morssinkhof is gespecialiseerd in ‘closed loop’- recycling. Cradle to cradle. Oude PET-flessen worden verwerkt tot regranulaat (korrels) waar nieuwe PET-flessen van gemaakt worden. Zo worden ook buizen of kratten verwerkt tot regranulaat om nieuwe buizen of kratten van te maken. De eerste recycling bestond uit het bij elkaar persen van alle plastics om er bijvoorbeeld een laagwaardig product als bermpaaltjes van te maken. Pas later werden plastics van elkaar gescheiden, een belangrijke ontwikkeling omdat plastic producten veelal van totaal verschillende stoffen gemaakt worden. Gertie Morssinkhof begon in de jaren ’60 in Lichtenvoorde, waar nu nog steeds de hoofdvestiging van het bedrijf is. Hij ontwikkelde samen met WAVIN de Komo-huisvuilzak, die gemaakt is van regranulaat. Een fabrikant maakt een plastic product van nieuw granulaat, Morssinkhof verwerkt een product weer tot een herwonnen regranulaat om er vervolgens weer hetzelfde product van te maken. Dat is een proces dat in principe oneindig herhaald kan worden. Morssinkhof is doorgegaan op dit cradle to cradle principe.

Door de verbeterde technieken is gerecycled materiaal goedkoper dan ‘virgin’. Alleen gerecycled mariaal dat geschikt gemaakt moet worden voor de verpakking van voedsel is soms iets duurder. ‘Je moet heel efficiënt en innovatief werken om niet teveel boven de prijs van granulaat te komen’, zegt Stefan Morssinkhof, die de skepter in Zeewolde zwaait en met twee broers eigenaar/directeur is. Toch nemen de klanten van Morssinkhof die meerkosten over, vanwege milieu en imago. Ze willen duurzaam en verantwoord ondernemen.

In de vestiging in Zeewolde wordt 70.00 ton gerecycled, waarvan 35.000 ton regranulaat gemaakt voor PET-flessen. Het plastic wordt mechanisch gemalen en gewassen, daarna worden de doppen en de etiketten van het plastic gescheiden, waarna het wordt gesmolten. Het smelt gaat vervolgens door een filter om alle overgebleven vervuiling eruit te halen. Het regranulaat ‘food save’ maken is een ingewikkelder proces: door het onder hoge temperatuur vacuüm te zuigen, worden alle nog aanwezig chemische verontreinigingen eruit gehaald door verdamping.

morssinkhof 2De laatste vijftien jaar is het snel gegaan met de groei van het bedrijf, dat van drie naar acht vestigingen groeide. Elke vestiging heeft zijn eigen specialisatie. Zeewolde is qua kilogrammen de grootste vestiging. Veertig vrachtwagens per dag leveren plastics af, alleen al van de bloemenveilingen in Aalsmeer komt wekelijks 15 ton aan bloempotjes binnen. Eén van de grootste klanten is Coca-Cola. Hun PET-flessen worden voor 25% gemaakt van regranulaat. Dat wordt binnenkort waarschijnlijk meer. De Europese regels schrijven voor dat in 2020 70 procent van alle verpakkingsmateriaal moet worden gerecycled.

Morssinkhof is de enige in Nederland die op deze wijze PET-flessen recyclet tot grondstof voor weer nieuwe PET flessen. In heel Europa zijn er maar een vijftal bedrijven die hetzelfde doen. De plastic flessen koopt Mossinkhof in een straal van 1000 kilometer rond Zeewolde. Het regranulaat gaat naar klanten in heel Europa. In Zeewolde werken tachtig mensen, de totale Morssinkhof groep heeft 220 mensen in dienst.