Skip to main content
2008Ondernemer van het jaar verkiezing

Bedrijfsportret GON

By 14 mei 2009No Comments

ZEEWOLDE- Een gevelfanaat, noemt Joop van Raamsdonk van der Pijl zich. Hij kan niet door stad of dorp lopen zonder naar gevels te kijken.

Gevelonderhoud Nederland, opgericht in 1993. Al snel kwam schoonzoon Henk Blaauw het bedrijf versterken. Het bedrijf is van oorsprong sterk in het reinigen en conserveren van gevels (maar ook vloeren). ‘Zo geven we het pand weer de uitstraling die het verdient’. De activiteiten werden uitgebreider, waarna GON special products werd opgericht.
GON special products werkt sinds een paar jaar ook de verschillen bij in de ‘foute’ producties die elke baksteenfabriek wel een paar keer per jaar levert. GON werkt voor bijna de gehele Nederlandse en Belgische baksteenindustrie, circa 70 fabrieken. Er zijn continue zes/zeven werknemers aan het bijkleuren, in Nederland en buurlanden. ‘ Twee jaar geleden kwam een baksteenfabrikant met de vraag of GON een zilveren steen kon maken. ‘Na drie kwartier experimenteren hadden we een zilveren steen. We zijn daarna gaan doorontwikkelen en kunnen nu alle kleuren leveren die men wil. Kleuren die eruit springen en (bedrijfs)panden een hele nieuwe en verfrissende dimensie kunnen geven’.

Allicht zorgen de gekleurde bakstenen ook voor fleur en kleur in woonwijken ‘Als consumenten het willen en welstandscommissies het toelaten’. Architecten zijn enthousiast; het geeft hen veel meer vrijheden. Wat van Raamsdonk overvallen heeft is dat ook de commerciële jongens meteen de potentie zagen. ‘Men rolt over ons heen’.
De traditionele methode van stenen kleuren is glazuren, een kostbare techniek waardoor de baksteen wordt voorzien van een laagje gebakken glas. ´Dat is kwetsbaar en gaat cracqueleren en dat is niet te repareren. Ja, afbreken en opnieuw glazuren’. De stenen van GON hebben geen toplaagje, de kleur zit er levensecht in gefixeerd. Het hele ontwikkeltraject heeft jaren geduurd, en tonnen gekost, ‘maar het is mijn hobby’, zegt Joop. ‘Ik vind het leuk’. Opdrachten om gekleurde stenen te leveren liggen ongeduldig te wachten tot de productiehal op het Trekkersveld III klaar is. Van Raamsdonk hoopt dat in februari van de eerste stenen van de band rollen.
Het nationaal platform voor innovatieve technieken Syntens werd betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe machines. GON haalde een keurige 27e plaats in de Syntens top100 van ’s lands meest innovatieve bedrijven. Trots is hij ook op een kleinood van pricewaterhouseCoopers, de ‘high growth award’ als snelste groeier van de regio Noord- Holland en Flevoland. GON verwacht straks tussen de twintig en de dertig mensen aan het werk te hebben. ‘Ik weet niet waar het op zal houden. We kunnen wel vooruit, er is plaats voor nog twee productielijnen in de nieuwbouw’. ‘Het gebouw wordt een visitekaartje voor wat wij kunnen. Het moet het mooiste metselwerk worden dat men ooit heeft gezien’.

Van Raamsdonk en Blaauw studeren nu op de mogelijkheid de stenen behalve kleur ook een duurzaam karakter te geven. ‘Nano- technologie maakt het mogelijk een coating te maken die koolmonoxide omzet in kooldixide. Het eerste is de CO2 die de lucht verpest, de ander kan opgenomen worden door het groen op de aarde, die het weer omzet in zuurstof’. Meer informatie: www.gon.nl