Skip to main content
2008Ondernemer van het jaar verkiezing

Bedrijfsportret Aquaphyto

By 14 mei 2009No Comments

ZEEWOLDE – ‘Micro-wieren (micro-algen) zijn een veelbelovende ontwikkeling ‘ zegt Robert Baard, als managing director is hij verantwoordelijk voor het management van de biotechnologische onderneming AquaPhyto. ‘We staan aan het begin van een groene revolutie’. Het bedrijf heeft in het buitengebied van Zeewolde een kavel beschikbaar waar op jaarbasis micro-wieren worden geproduceerd. In de nabije toekomst zal dit fors uitgebreid worden. Baard is afkomstig uit de microbiologie van de Universiteit van Amsterdam . ‘Ik was betrokken bij de bestrijding van micro- wieren in het buitenwater. Ik ben het proces gaan omdraaien.’ Micro- wieren kunnen worden beschouwd als ’s werelds rijkste natuurlijke voedselbronnen met een hoge voedingswaarde en zijn uitstekend geschikt als voedsel voor mens en dier’. Er zijn maar liefst 80.000 soorten bekend. Bij AquaPhyto zijn inmiddels 10 medewerkers betrokken bij de ontwikkeling en de toepassing van micro-wieren.

AquaPhyto is in de beginfase gefinancierd door Spark Holding te Emmen en in 2008 door Teijin, een van de de grootste Japanse investeerders in Nederland. Micro-wieren kunnen een oplossing zijn voor vele problemen. Het is een duurzame ontwikkeling met grote innovatieve waarde en mondiale mogelijkheden’. In gedroogde vorm worden micro-wieren gebruikt voor toepassingen in voedingssupplementen, cosmetica, aquacultuur en petfood. Momenteel worden er proeven genomen met verwerking in vloeibare vorm. ‘Er zijn toepassingsmogelijkheden die we nog niet eens willen noemen.’ Baard laat een aantal monsters zien met producten waarin de micro- wieren verwerkt zijn. De toepassingen in voedingssupplementen vormen een uitstekend alternatief voor de groeiende vraag naar natuurlijke, milieuvriendelijk en voedselveilig geproduceerde grondstoffen.

Zijn opmerking is niet uit de lucht gegrepen: wieren zijn supergezond, ze worden al eeuwenlang gebruikt door met name de kustbewoners van Japan. De waarde van de [Robert Baard] micro- wieren komt tot uitdrukking in de samenstelling: [Robert Baard] micro- wieren bevatten hoogwaardige eiwit met alle essentiële aminozuren, meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 vetzuren), vitaminen, suikers en spore-elementen.
Micro-wieren kunnen ook de basis zijn voor bio-brandstof. Momenteel onderzoekt AquaPhyto in opdracht van o.a. Teijin en Econcern de mogelijkheden voor de productie van biobrandstoffen op basis van micro-wieren. Het betreft een ontwikkeltraject van twee jaar waarbij ook zal worden samengewerkt met de Universiteit van Amsterdam. Baard: ‘Het zo mooi zijn als nu ook de overheid zou bijdragen in deze ontwikkeling zodat we versneld ontwikkelingen kunnen oppakken’. De productie van micro- wieren kan zo een bijdrage gaan leveren aan vermindering van het mondiale energie-vraagstuk.

Uit een hectare micro-wieren kan 10.000 tot 15.000 liter biodiesel gehaald worden. Baard: ‘Theoretisch is het zelfs mogelijk tot 50.000 liter uit een hectare te halen. Dat steekt nogal af tegen de 5000 liter die uit één hectare koolzaad gehaald kan worden.

Micro- Algen als wereldse oplossing is niet exclusief Nederlands. In het buitenland zijn met name landen als de Verenigde Staten, Israel en Australie actief. De Nederlandse toepassing in Zeewolde baart echter veel opzien. Zoveel opzien zelfs dat koningin Beatrix en minister Cramer er eerder dit jaar voor uit Den Haag kwamen.

De micro- wieren zijn naast grondstof voor tal van commerciële applicaties ook goed voor de reductie van C02, de kooldioxide die in de lucht thuishoort maar door te grote hoeveelheden verantwoordelijk is voor opwarming van de aarde Eén hectare micro-wieren produceert middels foto-synthese tot 20 maal meer zuurstof dan een hectare bos.