Skip to main content

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Bedrijfskring Zeewolde (BKZ) en de Vereniging Centrumpondernemers Zeewolde (VCZ) zijn de Topondernemers van Zeewolde bekend gemaakt. Namens VCZ is Bakkerij De Toren benoemd tot Centrumondernemer van het Jaar 2023 en werd Restaurant fika door de BKZ benoemd tot Ondernemer van het Jaar 2023. Tijdens de drukbezochte receptie in The Lux kreeg buitenhotel Terra Wolde de Zeewolde Zakelijk aanmoedigingsprijs overhandigd.

Na de aftrap van het evenement door de Balletschool Zeewolde opende, traditiegetrouw, burgemeester Gerrit Jan Gorter de ondernemersavond. In zijn speech benadrukte hij het belang van een goed ondernemersklimaat en de rol van de gemeente daarin. Hij beloofde de aanwezigen dat het college van B&W – er waren twee wethouders aanwezig – zich zal richten op het stimuleren en versterken van de lokale economie en werkgelegenheid. Het college biedt ondernemers een goed vestigingsklimaat, waarbij maatwerk het uitgangspunt is, zei hij. 

Aanmoediging

Vervolgens was het de beurt aan wethouder Helmut Hermans om de winnaar van de aanmoedigingsprijs aan te kondigen. Ieder jaar wijst de ambtelijke organisatie, Zeewolde Zakelijk van de gemeente, een bedrijf aan dat wegens bijzondere prestatie een aanmoediging verdient. Wethouder Hermans sprak zijn bewondering uit over het initiatief van onderneemster Lisette van ’t Hof die samen met haar partner Bas Fikkers in het Horsterwold in relatief korte tijd een circulair recreatiebedrijf wisten te realiseren. Ze hebben er van niets iets gemaakt. Naast een restaurant en acht verblijfaccommodaties is er een voedselbos, een moestuin en een plek voor varkens, die later weer op het menu zijn terug te vinden. Uit handen van Wout Sleurink, namens het team van RCN, die de vorige aanmoedigprijs ontving, ontving de naar The Lux gelokte en totaal verraste Bas Fikkers de wisseltrofee. Van Renate Slokker, Zeewolde Zakelijk, ontving Bas een cheque van 250 euro die Terra Wolde aan een goed doel in Zeewolde kan besteden.

Als je ’het’ hebt, dan heb je het .

Daarna was het de beurt aan VCZ-voorzitter Johan Safaric. Namens de VCZ-jury kondigde hij de winnaar aan van de begeerde prijs Centrumondernemer van het Jaar. Dit jaar waren de finalisten: Foto Rene Tuinte, Beautysalon Sajon en Bakkerij De Toren. Vriendelijkheid, betrokkenheid en passie zijn de drie kernwoorden die betrekking hebben op de drie finalisten, voerde Safaric aan. Hij sprak zijn bewondering uit over het doorzettingsvermogen en het inspringen van de kandidaten op een dynamische markt, die steeds sneller lijkt te veranderen. Daarbij is er ook gekeken naar de impact van de onderneming op het centrum, de uitstraling en innovatie van de verschillende producten, de beleving ervan en het totaalconcept. Ondanks dat de drie finalisten moeilijk met elkaar zijn te vergelijken – het zijn winkels in totaal verschillende branches – maar ze hebben wel met elkaar gemeen dat ze met hart en nieren dagelijks bezig zijn om het de klanten naar de zin te maken. Safaric haalde de woorden aan van Wouter Verkerk, trendwatcher op het gebied van horeca en gastvrijheid: “Deze mensen snappen ‘het’. Het is heel abstract, maar de meeste mensen begrijpen dat als je ’het’ hebt, dan heb je het.” Bakkerij De Toren werd vervolgens uitgeroepen tot Centrumondernemer van het Jaar 2023 en Doite en Sietze Jager mochten het podium op om de bij de titel behoren trofee in ontvangst nemen. Van Zeewolde Zakelijk ontvingen zij bovendien een cheque van 500 euro die zij aan een door hen gekozen doel in Zeewolde mogen besteden.

Kleine verschillen

Voordat BKZ-voorzitter Luuk Salomons namens de jury van de Ondernemersprijs 2023 het Restaurant fika uitriep tot winnaar, stond hij stil bij de kleine verschillen tussen de drie finalisten. GrafiMedics Support en NLPharma Veterinair eindigden zelfs ex aequo. Van de 100 te verdienen punten scoorden zij beide 82. Maar horecaonderneemster Renée Meijer van Restaurant fika scoorde met 89 punten net iets beter. Vooral de duurzame en op lokale producten gerichte inzet van Renée en haar team werd gewaardeerd, net als hun vermogen om van uitdagingen – tijdens corona – kansen te maken. Renée Meijer zet zich in verspilling – foodwaste – te voorkomen door alle ingrediënten zoveel mogelijk te verwerken en wat er overblijft aan te bieden op haar platform TooGoodToGo, waar gerechten en losse producten voor een zacht prijsje zijn te verkrijgen. Ook fika ontving van Zeewolde Zakelijk een cheque van 500 euro te besteden aan een Zeewoldens goed doel. Restaurant fika kan zich nu gaan opmaken voor de finale van de prestigieuze Flevopenning Toponderneming, die vorig jaar nog werd gewonnen door Mike Kastrop en zijn team van Classic Mike. Dit voorjaar strijden de zes lokale Ondernemers van het Jaar om de provinciale eer tijdens het Flevopenningen ondernemersgala dat dit keer in Dronten zal worden georganiseerd. 

Foto’s van dit evenement : https://www.bedrijfskringzeewolde.nl/fotos/?cws_album=ANmKeLsrMlBrTK1mglPqZc41KG3YfuJAbspnl7U8g1sLqyhOvJw9AyC0FYONfuOE8cojB3W6ecxK&cws_album_title=Nieuwjaarsreceptie%20en%20bekendmaking%20Topondernemers%202023%20-%2012-01-2023