Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon in handen van Petra Bom en Marco Bakker van VidéPro. “VidéPro houdt zich bezig met videoproducties, livestreams/hybride events en audiovisuele diensten (AV). We zijn zowel lokaal, nationaal als soms internationaal actief en dat maakt ons werk ook zo afwisselend. “

Wanneer is het bedrijf opgericht en wat is de voorgeschiedenis? 

Marco Bakker is VidéPro in 2010 gestart. In 2017 startte Petra Bom haar eigen bedrijf en in dat jaar hebben we voor het eerst een aantal projecten samen gedaan en dat resulteerde in 2018 in een full-time samenwerking. Dit jaar gaan we officieel onze eenmanszaken samenvoegen tot een B.V. onder naam van VidéPro. 

Als jullie bedrijf niet in Zeewolde is opgericht, waar dan en waarom ben je naar Zeewolde verhuisd en heeft dat gezorgd voor extra groei?

Marco heeft het bedrijf in zijn woonplaats Lelystad opgericht. Petra heeft haar bedrijf in haar woonplaats Zeewolde opgericht. Vandaar dat VidéPro nu in twee plaatsen gevestigd is. 

Hoeveel mensen werken er in jullie bedrijf, incl. directie? Je werknemers zijn je kapitaal. Hoe gaan jullie daarmee om?

We vormen met ons tweeën het bedrijf. We hebben een heel goed netwerk van freelancers om ons heen met hun eigen specialismen, waarmee we samenwerken. Ook al zijn de mensen niet bij ons in dienst, als we met elkaar een klus draaien zijn we een hecht team. We krijgen ook regelmatig feedback van onze klanten over de team spirit en dat we zo flexibel en netjes werken en daar zijn we trots op. Dat is voor ons belangrijk, omdat we onze klanten willen ontzorgen en daar willen we ook om bekend staan. 

Wat is jullie achtergrond en waarom voor het ondernemen/deze tak van ondernemen gekozen?

Marco komt van origine uit het theater waar hij geluidstechnicus was. Ik heb een voorliefde voor audiovisuele producties en in video kan ik goed mijn creativiteit kwijt. Daarna heb ik een eigen reclamebureau en drukkerij gehad met 14 man personeel. Nadat ik dit bedrijf verkocht had, wilde ik weer meer zelf creatief bezig zijn en daarom ben ik VidéPro gestart.  

Petra heeft een technische achtergrond. Ik ben begonnen als systeembeheerder en heb later gewerkt in een softwarebedrijf. Na jaren in loondienst gewerkt te hebben wilde ik zelf mijn eigen koers bepalen en een nieuwe uitdaging aangaan. Binnen mijn eigen bedrijf verrichtte ik werkzaamheden voor o.a. de BKZ en De Verbeelding en ik ben me gaan richten op voice-over werk. Binnen VidéPro kan ik alles kwijt wat ik graag doe: organisatorisch werk, techniek en voice-over.

Hoe ziet jullie werkweek eruit.

Iedere week is anders en dat maakt ons werk ook zo afwisselend. We hebben verschillende soorten opdrachten zoals een bedrijfsfilm maken of een livestream verzorgen. Maar de afgelopen week zijn we bezig geweest in onze loods met het aanpassen van ons regiemeubel, dat we gebruiken bij livestreams.

Andere werkzaamheden zijn netwerken, maar soms werken wij zelf ook als freelancers bij andere bedrijven. 

Zeewolde staat elk jaar in de top drie van duurzaamste gemeenten en wil dubbelneutraal zijn. In hoeverre heeft jouw onderneming mogelijkheden om duurzaam te werken? In hoeverre doet je dat al en heb je wat dat betreft nog wensen of plannen? Medewerkers/pand/omgeving/ logistiek etc.(duurzaam in de breedste zin des woords: people, planet, profit).

We vinden duurzaamheid heel belangrijk en hebben ook al een aantal videoproducties en livestreams gedaan over dit onderwerp. In ons vak is het lastig om duurzaam te werken, maar we doen wel alles wat we kunnen. Zo werken we met oplaadbare batterijen en accu’s, proberen we zoveel mogelijk te carpoolen en scheiden we afval/verpakkingsmaterialen.

Zijn jullie ook buiten je bedrijf actief voor het bedrijfsleven (al dan niet in uw sector, bijvoorbeeld een branchevereniging, Bedrijfskring, werkgeversorganisatie). Als je buiten jullie bedrijf actief bent, waarom?

Petra deed bij de BKZ het bestuurssecretariaat. In 2021 ben ik daarmee gestopt, maar ik ben nog steeds actief betrokken, bijvoorbeeld als lid van de Evenementen- en communicatiecommissie.

Hoe zie jullie de toekomst van je bedrijf? Waar staan jullie over x-jaar?

In de nabije toekomst willen we een bedrijfspand met zowel kantoor, loods als een studio. Daarnaast willen we ons team uitbreiden met enkele vaste medewerkers en stagiaires. We vinden het leuk om jonge mensen het vak te leren. Uiteraard blijven we werken met onze groep freelancers, zodat we flexibel blijven en een breed spectrum van expertise kunnen blijven aanbieden. 

Open vraag: Is er nog iets dat jullie kwijt willen? Noviteiten/nieuwe producten/innovaties/

We hebben onlangs AV toegevoegd aan onze dienstverlening. Dit komt doordat we vanuit livestreams doorgegroeid zijn naar hybride events. Dit zijn events waarbij een deel van de mensen op locatie is en een deel thuis. AV is nodig op locatie en zoals gezegd heeft Marco vanuit het verleden al veel AV ervaring, dus dit was voor ons een logische stap. 

Welk evenement van de Bedrijfskring zullen jullie niet snel voorbij laten gaan?

De ALV en het kerstdiner, de ondernemersverkiezingen en het voorjaarsevent zijn altijd interessant om te bezoeken, maar als we er één moeten kiezen dan gaan we voor bedrijfsbezoeken. We vinden het interessant om in de keuken van een ander bedrijf te kijken. Dit is eigenlijk ook een beetje beroepsdeformatie, want dat doen we uiteraard bij al onze opdrachten ook. Het is vooral ook leerzaam. Ondernemers lopen vaak tegen dezelfde dingen aan en het is goed te zien hoe een ander bedrijf dingen doet en oplost. Verder vinden wij netwerken bij dit soort bezoeken belangrijk.

Wat zouden jullie in de toekomst voor de Bedrijfskring willen betekenen?

Wij willen met ons bedrijf VidéPro binnen de BKZ nog actiever deelnemen. Wij vinden een bedrijfskring belangrijk om ervaringen te delen, maar ook lokaal samen te werken met andere bedrijven.