Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon bij Hermen-Jan Nieuwenhuis van Renewi. Hij is als 5-jarige in 1981 in Zeewolde komen wonen op een boerderij op het Erkemederpad. Tot 2006 hebben zij daar een melkveebedrijf gehad, maar hebben de keuze gemaakt om deze niet voort te zetten en een andere kant op te gaan. In 2006 heeft hij bij de voorganger van Renewi gesolliciteerd voor de baan als Accountmanager en 3 dagen later was zijn eerste dag.

Kan je meer vertellen over Renewi? De Renewi locatie in Zeewolde is begonnen als Van der Heiden Milieu in 2004 op de Baardmeesweg in Zeewolde. Voor die tijd zat Van der Heiden met grond en sloopwerken in Blaricum en dachten daar weg te moeten en werd de keuze voor Zeewolde gemaakt. De verhuizing ging toch niet door en het terrein in Zeewolde alsmede de afvalverwerkingstak werden verkocht aan de Icova groep welke weer onderdeel was van Shanks. Dit Engels beursgenoteerde bedrijf is in 2017 gefuseerd met de Van Gansewinkel Groep en daaruit is Renewi ontstaan.

Renewi is een toonaangevend waste-to-productbedrijf dat met ruim 7.000 medewerkers iedere dag nieuw leven geeft aan gebruikte materialen. Met ons uitgebreide netwerk van 174 locaties verspreid over Europa, zijn we altijd dicht bij onze klanten. Renewi denkt anders over afval en ziet het als een kans. Onze jarenlange kennis en ervaring, gecombineerd met een breed scala aan diensten, zorgt ervoor dat we duurzame, pragmatische recyclingoplossingen kunnen aanbieden. Met innovatie en gebruik van de nieuwste technologie zetten we afval weer om tot bruikbare materialen, zoals papier, metaal, plastic, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Op deze manier winnen we uit het afval van vandaag, de grondstoffen van morgen. Het resultaat van ons werk is minder afval en vervuiling, slimmer (her)gebruik van schaarse grondstoffen en een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo dragen we bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat.

Wie werken er bij jullie? Renewi Zeewolde is een op- en overslaglocatie. Planningen worden gedraaid vanuit Amersfoort voor wat betreft de rolcontainers en vanuit Nieuwegein voor wat betreft afzet (bouw) containers. Vanaf locatie Zeewolde werken er 25 mensen als chauffeurs, bijrijders, terrein/hal, weegbrug, verkoop en supervisor. Renewi heeft inmiddels meer dan 7000 medewerkers in diverse landen. 

Hoe ziet jouw werkweek eruit? Dagelijkse start is op kantoor in Zeewolde waar we lopende zaken commercieel en operationeel doorspreken. Aansluitend telefonisch, per mail en face to face adviseren en helpen wij klanten om zo optimaal mogelijk de vrijkomende reststoffen in te zamelen en te verwerken. Corona heeft een grote impact hierop en nu is het digitale werken echt heel erg toegenomen en wordt de mail en WhatsApp veel meer gebruikt. Ik vind het leuk en interessant om bij zoveel verschillende bedrijven te komen die allen afval en reststoffen hebben. Om dan vervolgens samen met deze bedrijven te kijken hoe Renewi kan helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen en uiteraard een oplossing te bieden voor hun afval.

Doen jullie ook aan MVO en duurzaam ondernemen? Renewi wil het waste-to-product bedrijf zijn. Dit is wat ons betreft het voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Wij willen onze bijdrage leveren aan en zo de circulaire economie stimuleren. Grondstoffen worden schaars, we moeten met z’n allen beter kijken naar wat er hergebruikt kan worden. Wij zien afval niet als afval maar als grondstof voor iets nieuws.

Onlangs is ons Sustainability Report verschenen waarin onze duurzaamheidsstrategie beschreven staat. Een van de focuspunten daarvan is het verkleinen van onze CO2 voetafdruk, dat doen we zowel op onze locaties als met onze voertuigen. In de 2e helft van dit jaar zullen de eerste elektrische inzameltrucks van Renewi de weg op gaan. Maar we zijn ook continu bezig om onze inzamelroutes te optimaliseren, zodat er zo efficiënt en zo min mogelijk gereden hoeft te worden. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor alternatieve brandstoffen, zoals waterstof en bio-LNG.

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf? Sinds de oprichting van Renewi zijn wij marktleider op het gebied van de inzameling en verwerking van afvalstoffen in Nederland. Dit betekent ook dat we voorop willen lopen op het gebied van innovaties en verduurzaming en hier worden nog steeds zeer grote stappen in gezet. Doelstelling is dat in 2023 91% van al het afval hergebruikt wordt. Tevens moet in 2023 de helft van alle auto’s voorzien zijn van een Euro-6 motor.

Is er nog iets dat je kwijt wilt? Renewi heeft een uitgebreide samenwerking met PeelPioneers, dat maakt ethische olie uit sinaasappelschillen. Voor Philips wordt polypropyleen gerecycled wat gebruikt wordt in stofzuigers. Ingezameld kunststof wordt weer gebruikt als grondstof voor rolcontainers.

In Nederland worden elk jaar 1,5 miljoen matrassen weggegooid en verbrand. Daarom heeft Renewi geïnvesteerd in het matrassen recyclingbedrijf RetourMatras. Wij zorgen voor het inzamelen en vervoer van de matrassen naar de fabriek. Daar scheiden ze alle materialen die in een matras zitten. Oude matrassen worden zo helemaal hergebruikt. Je oude matras komt terug in vulling, isolatieplaten of ondertapijt voor sportvelden en speeltuinen. Met deze samenwerkingen komen we steeds dichter bij een volledig circulaire economie. Want alleen door samen te werken kunnen we dit mogelijk maken.

Nog even over de Bedrijfskring? De nieuwjaarsreceptie en de ondernemer van het jaar verkiezing zijn zeker de evenementen waar ik graag naar toe ga. In de toekomst zou ik graag bij verschillende bedrijven adviezen willen geven hoe er zo duurzaam mogelijk en uiteindelijk ook financieel aantrekkelijk gewerkt kan worden op het gebied van afval en reststoffen inzameling.