Skip to main content

Ik ben Boer van Arjen Verschure is door de jury van Bedrijfskring Zeewolde (BKZ) als winnaar uitgeroepen van de verkiezing Ondernemer van het Jaar 2020. Dat werd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de BKZ, Vereniging Centrumondernemers Zeewolde (VCZ) en Zeewolde Zakelijk bekend gemaakt. De jury van de VCZ Centrumondernemer van het Jaar 2020 wees De Winkeltjes aan, terwijl de Zeewolde Zakelijk Aanmoedigingsprijs 2020 naar Fruithal Smits ging.

Passie van Arjen

De circa honderdvijftig aanwezigen hoorden bij monde van BKZ-voorzitter Luuk Salomons dat de jury er een hele kluif aan heeft gehad om tot een besluit te komen, temeer daar de genomineerden dit jaar sterk van elkaar afweken. De twee andere finalisten waren Picomel en Wittenburg, die ook grote kans maakten op de begeerde titel. Er is door de jury vooral gekeken naar de mate van innovatie, in de breedste zin, dus ook hoe een bedrijf de markt benadert of hoe je als ondernemer omgaat met veranderingen. Een ander belangrijk criterium was de maatschappelijke betrokkenheid, vooral de lokale betrokkenheid. De jury was unaniem in zijn oordeel over Ik ben boer, waarvan men onder de indruk was van de passie van Arjen Verschure en hoe hij primaire landbouwproducten dichter bij de consument brengt en de keten heel kort maakt.        

Enthousiasme en lef van Sylvia

De jury van de VZC-onderscheiding stond eveneens voor de moeilijke taak om uit drie goede kandidaten er één aan te wijze als Centrumondernemer van het Jaar 2020. VZC-voorzitter Johan Safaric erkende dat BLUE LINE, Mode plus by Birgit en De Winkeltjes flink aan elkaar gewaagd waren met elk een bijzondere doelgroepaanpak die aanslaat. Hij noemde de drie genomineerden kanjers die hoog scoren als het gaat om klantvriendelijkheid en gastvrijheid. De keuze viel uiteindelijk op De Winkeltjes wegens het enthousiasme en lef van initiatiefneemster Sylvia Bergsma, die in oplossingen denkt en handelt en zodoende in vier jaar tijd van één winkel is gegroeid naar een shop-in-shop in het Ravelijn van 66 winkels met een nieuwe uitbreiding in het verschiet.    

De visie van Roy en Nicole

Namens Zeewolde Zakelijk overhandigde wethouder Egge Jan de Jonge de Aanmoedigingsprijs 2020 aan Roy en Nicole Smits van Fruithandel Smits. Broer en zus Smits zetten het bedrijf van hun ouders met visie voort. De Jonge noemde FlevoFood, het netwerk van en voor Flevolandse voedselbedrijven, waarvan Nicole secretaris is. Zij verenigt bedrijven, die letterlijk en figuurlijk geworteld zijn in de polder. Als ambassadeur van de duurzame voedselketen, richt Fruithal Smits zich vooral ook op het publiek onder meer met het initiatief Boer zoekt Burger, maar ook door actief te zijn in de Floriade die over twee jaar in Almere wordt gehouden. Nicole en Roy zijn wat Zeewolde Zakelijk betreft de exponenten van de nieuwe landbouw waarin Flevoland het voortouw neemt; fruit telen met respect voor de natuur, het milieu en de samenleving.    

Flevopenning

Met de titel Ondernemer van het Jaar 2020 is Ik ben boer nu genomineerd voor de Flevopenning TOP-onderneming 2020. Deze begeerde provinciale onderscheiding wordt op 21 februari door minister-president Mark Rutte uitgereikt op het Ondernemersgala dat door de Stichting Flevopenningen op Lelystad Airport wordt gehouden.