Skip to main content

CSCIn nog geen acht jaar hebben de broers Theo en André Ceelen een bedrijf opgebouwd dat nu marktleider is op gebied van kunstgrassportvelden. De voetballers van de voetbalvereniging Zeewolde spelen erop. Ook het derde hockeyveld werd geleverd door het bedrijf. Alleen dit jaar al heeft CSC 105 full-size velden aangelegd. CSC is marktleider in Europa.

Het veld dat ze voor FC Volendam hebben neergelegd is als enige ter wereld nu voor het vierde jaar gecertificeerd door de internationale voetbalbond FIFA. Theo Ceelen kwam als interim-manager bij de ‘Arena’- in die tijd worstelend met hun veld- in contact met kunstgras. Hij ontdekte in de VS de nieuwste generatie: field turf. Toen de Ceelens’ op 1 januari 2002 begonnen was kunstgras nog in ontwikkeling. ‘Er was weinig bekend’, zegt Theo. ‘Het was niet meer dan een afgeleidde van de kunstvelden die bij hockeyclubs in gebruik waren’.De grote klapper kwam toen een producent in Dubai- met een Nederlandse directeur- een ‘fantastische’ vezel had ontwikkeld, een vezel die boog als een grasspriet, een ‘gevormde vezel’. FC Omniworld bespeelde het proefveldje wilde het per se hebben. De spelers waren enthousiast. ‘Dat is een boomerang geworden’, zegt Theo. ‘de vezel is sindsdien twee of drie keer verbeterd’. ‘Wij proberen de kwaliteit steeds te verbeteren door combinaties te maken: het aantal vezels per vierkante meter, de ‘infill’ de verhouding rubber en zand of de lengte van de vezel. ‘De speler moet met de noppen in het gras staan, niet erop’.‘Je moet veel luisteren, veel praten met trainers, met spelers. Onze kracht is dat wij dat kunnen vertalen. Je moet en het product en de gebruiker goed kennen. Je moet denken vanuit de eindgebruiker’. Theo Ceelen laat een profbakje zien. ‘Daar zitten wel 35 patenten op’. Dat is nog exclusief de eveneens gepatenteerde ondergrond. Deze bestaat uit een mix van zand en turf, wat natuurlijker spelen mogelijk maakt. In de voetbalsport wordt kunstgras steeds meer geaccepteerd, korfbal gaat helemaal over, andere sporten zoals honkbal; volgen. Er zijn zelfs gecombineerde velden, waarop zowel gevoetbald als gehockeyd of gekorfbald wordt. Voor beide sporten gecertificeerd en beide bespelers zijn er gelukkig mee. Een ideale oplossing voor sportparken met ruimteproblemen.‘We zijn wel zo brutaal om niet te blijven hangen. als we iets zien springen we er bovenop.

Concurrenten zijn Multi-discplinair, die kunnen niet zo snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen’. CSC werkt met 25 fulltimers en onderaannemers. ’s zomers komen daar nog eens circa veertig losse krachten bij. ‘Een vakantiewerker kan bij ons carrière maken’. CSC ziet voor de nabije toekomst een markt van 150 miljoen. Veertig procent daarvan moet het Zeewoldese bedrijf wel naar zich toe kunnen halen. Omdat de markt steeds Europeser wordt, worden ook samenwerkingsverbanden gezocht. Het blijft keihard werken. ‘Er komen is een uitdaging, er blijven nog meer. Wij worden wel groot maar proberen wel de voetjes op de vloer te houden’. Je moet de afstand met je klant niet groot maken’.