Skip to main content

Deze maand is de ondernemersmicrofoon in handen van Cora Achterberg van GildenGroen VOF. Ze volgde een opleiding in de zorg, maar ontdekte dat haar passie daar niet lag, en toen ontmoette ze een man die hovenier was.

‘Onze core-business is tuinonderhoud en aanleg. We richten ons voornamelijk op Zeewolde. Het bedrijf is opgericht op 1 april 2001, het hoveniersgedeelte en de goodwill is destijds overgenomen van Groenrijk Zeewolde. Wij wonen op het Gildenveld, dus de naam GildenGroen was snel gevonden. Na wat cursussen in ondernemerschap en administratie ben ik er langzaamaan ingerold. Na de tropenjaren, waarin onze vier kinderen zijn geboren, werd het tijd dat er meer uit het bedrijf gehaald werd. Mijn passie bleek regelwerk, marketing, planning, personeel, alle zaken rondom ondernemen. GildenGroen is een man/vrouw VOF met drie vaste werknemers en uitzendkrachten in het hoogseizoen.’

Hoe ziet haar werkweek eruit? ‘Zal ik hier een Excelletje van maken J. Op maandag houden Marcel en ik kantoor, bespreken we alles door en maken offertes. Dinsdag en vrijdag werk ik lekker mee in de tuinen, even lekker buiten, contact met de klanten, verkoopkansen creëeren, werken met de medewerkers. Dan weer drie dagen ‘kantoor’. Daarnaast ben ik voorzitter van de medezeggenschapsraad van basisschool de Wetering, voorzitter van de Ouderadviesraad Aers VMBO inNijkerk en ben ik actief bij onze muziekvereniging (AMVZ). Sinds kort ben ik bestuurslid geworden van de Bedrijfskring.

Door een kijkje te nemen in de onderwijssystemen weet je wat er speelt en hoe we als bedrijfsleven hierin een toegevoegde waarde kunnen geven. Uiteindelijk zijn dat straks de werknemers welke op de werkvloer terecht komen. Samenwerking met scholen en het bedrijfsleven juich ik ontzettend toe, het versterkt en verbreedt. Bovendien leer ik zelf enorm veel van alles wat ik doe. Tussendoor zorg ik samen met Marcel voor de kinderen. Ze worden al wat ouder en zelfstandiger dus gaat steeds wat makkelijker. We zorgen ervoor dat we met elkaar eten in de ochtend en de avond. Tussen de middag lunchen we ook altijd thuis.’

Wat doet GildenGroen aan MVO en duurzaamheid? ‘Wij doen erg veel aan maatschappelijk ondernemen. Wij staan vol  in het  leven en zo ondernemen wij ook. Door ons vak komt er veel op ons pad en veel hiervan pakken we aan, we vinden het erg belangrijk om onze werknemers hierin te betrekken. Over het algemeen geldt dat een open, sociale en vertrouwde communicatie met het personeel, zorgt voor een stabiele basis die resulteert in personeel dat hart heeft voor de zaak. Vanuit ons vakgebied is de stap naar duurzaamheid heel klein. We hebben hier dagelijks mee te maken. Sinds kort zijn wij partner geworden van NL Greenlabel. Zonnepanelen op ons dak zorgen voor de nodige stroom om ons accugereedschap op te laden. We zijn aanwezig bij bijeenkomsten, kennissessies en beurzen over onderwerpen als circulair werken, verduurzamen/vergroenen. Laten we met elkaar zorgen voor mens en klimaat. Vanuit elk bedrijf kan hier aandacht aan besteed worden. Samen staan we sterk.

Als bedrijf willen wij  ook niet te groot worden, zodat het persoonlijke contact met de klanten blijft. En waar we staan over vijf jaar? Gewoon nog hier op het Gildenveld met een mooi en bloeiend, vooral duurzaam bedrijf, een bedrijf waar Zeewolde trots op kan zijn!’

Natuurlijk nog even over de Bedrijfskring. ‘Ik wil als bestuurslid van toegevoegde waarde zijn. Op het programma voor 7 juni staat het Voorjaarsevenement. Ik heb dat nu een paar keer meegemaakt, het is altijd heel erg lachen. Leuk ook om de mens achter de ondernemer te zien.’

Cora Achterberg geeft de microfoon aan: Renée Meijer, die in maart 2019 strandpaviljoen KaapFlevo overnam.