Skip to main content

LELYSTAD – Tien bedrijfskringen uit Flevoland en Gelderland en VNO NCW Flevoland ondertekenden dinsdagmorgen 30 januari een manifest voor spoedige opening van LelystadAirport. ‘We verzoeken de minister alles te doen wat in haar vermogen ligt om Lelystad Airport op 1 april 2019 als vakantieluchthaven open te stellen’, aldus Dirk Jan Verdoorn, namens de ondernemers in de regio en voorzitter van Bedrijfskring Lelystad.

Naast VNO-NCW Flevoland ondertekenden Bedrijfskring Lelystad, Vereniging Bedrijfskring Almere, Ondernemers Vereniging de Driehoek Dronten, Bedrijfskring Zeewolde, Bedrijven Actief Noordoostpolder, Ondernemersvereniging Groendorpen, Bedrijvenkring Urk, Bedrijvenkring Ermelo, Bedrijvenkring Nunspeet en Stichting Lelystad Airport Moet Door het manifest.

Nationaal belang

Het is van nationaal belang van de mainportfunctie van Schiphol, dat nu uitvoering wordt gegeven aan de selectieve groei van Lelystad Airport als vakantieluchthaven, vinden de ondernemers. Lelystad Airport als vakantieluchthaven voorziet bovendien in een snelle, adequate bediening van de vliegvakantieganger tegen lagere kosten voor die vakantieganger en biedt buitenlandse toeristen een snelle toegang tot de omliggende gebieden.

Groei van de economie

De doorontwikkeling van Lelystad Airport vormt een grote stimulans voor de groei van de economie van Flevoland en omliggende regio’s. De ondernemers verwachten een groei van de werkgelegenheid voor de mensen in de omliggende regio. Hierbij gaat het onder andere om banen voor laag- en middelbaar geschoolden, waar een grote behoefte aan is.

Vertrouwen

Het vertrouwen is gewekt bij bevolking en bedrijfsleven dat nu eindelijk de vruchten geplukt kunnen worden. Dit vertrouwen mag niet worden beschaamd, vinden de ondernemersverenigingen en VNO-NCW Flevoland. Er is jaar in jaar uit, door vier opeenvolgende kabinetten (telkens gesteund door grote kamer meerderheden) toegewerkt naar de openstelling van Lelystad Airport als vakantieluchthaven. De overheid en het bedrijfsleven investeerden het afgelopen paar jaar op een nog niet eerder geziene schaal in grond en gebouwen (inmiddels meer dan 150 miljoen euro in de noodzakelijke infrastructuur).

Zorgvuldig

Met inachtneming van de noodzakelijke zorgvuldigheid kan de eerste fase van de groei van Lelystad Airport met de opening in april 2019 gestalte worden gegeven, vinden de bedrijfskringen en VNO-NCW Flevoland. De tweede fase kan volgens hen aanvangen nadat het luchtruim is herzien.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat buigt zich op dit moment over het dossier Lelystad Airport. De komende weken zal duidelijk worden of zij zal vasthouden aan de openingsdatum van april 2019. Ondernemers onderstrepen het belang van spoedige opening van Lelystad Airport door een manifest te ondertekenen.